Nyxia by Scott Reintgen - Moje malé knihy

pátek 15. února 2019

Nyxia by Scott Reintgen


Rychlý spád. Nečekané změny. Prudké vpády nových emocí. To je NYXIA.
Totální #mustread pro všechny věkové kategorie.
Upoutávky pro jednou splnily, co slíbily! Nejenom proto, že je série hodně podobná Labyrintu, Hunger games nebo třeba Enderově hře, ale také si troufám říct, že Nyxie bude opravdu jedna z nejlepších YA sci-fi pro tento rok. 


   



                Autor:                   Scott Reintgen

                Žánr:                     YA sci-fi 

                Počet stran:          392

                Nakladatelstí:       King Cool 2019

                Hodnocení DK:     85%



Říká se, že s bolestí z těla odchází slabost. Jestli je to pravda, tak jsme všichni už dost silní na to, abychom na ramenou nosili světadíly.


Něco málo o autorovi:


 Americký spisovatel pocházející ze státu Severní Karolína. Na vysoké škole vystudoval obor literatura, proto se také rozhodl věnovat kariéře učitele angličtiny a kreativního psaní. 



Něco málo o knize:


Jedná se o trilogii, která u nás započala svou cestu v únoru 2019. Druhého dílu se dočkáme pravděpodobně na podzim a ponese název Nyxia - Nespoutaná (aj Unleashed). Kniha je pevná bez přebalu a její nádherná obálka, na rozdíl od té původní, evokuje vesmír, dobrodružství a při prvním pohledu je naprosto jasné, že jde o sci-fi žánr.
Scottův nápad na napsání příběhu o Nyxii přišel ve chvíli, kdy začal uvažovat o tom, jak by to asi vypadalo, kdyby se jeho studenti/teenageři dostali do kosmu.





Něco málo příběhu:


Spolu s hlavním hrdinou Emmettem Atwaterem se vydáváme do nové kosmické sci-fi série. Společnost Babel Communications vybrala ze všech kontinentů světa deset rekrutů, kteří se zúčastní mise pro získání záhadné hmoty - nyxie - nejcennější suroviny v celém vesmíru. Během ročního letu na mimozemskou planetu Eden ( kde se také setkají s novou rasou, takzvanými Adamity ) podstoupí účastníci tvrdý trénink skládající se z fyzických a psychických testů, výuky přežití, nebo třeba ovládání a znalosti těžby nyxie
To ale není všechno - po dobu cesty se z nich totiž stávají rivalové a každý si musí svoje místo vybojovat. A proč? Je to prosté - deset pasažérů, ale pouze osm vstupenek na Eden s doživotní rentou 150 tisíc dolarů. Na denním pořádku tak budou intriky, souboje a extrémní skoky v bodové tabulce. Každý si v sobě nese důvod proč právě on musí zvítězit, stejně jako nelehkou minulost, díky níž to nebude vůbec snadné. A temný opar lží vznášející se nad sepsanou smlouvou je čím dál tím větší.


Babylonská hra se chýlí ke konci. Roathyho frustrovaný křik by klidně mohl být proroctvím. Hra skončí a zbudou vítězové a poražení. Celou dobu jsem si myslel, že s cílovou páskou na dohled se všechno vyjasní, ale mýlil jsem se. Všichni se natahujeme po těch samých cenách. U cílové pásky na nás čeká chaos. Poslední smrtelný zápas zoufalců.
A JÁ BUDU UPROSTŘED TÉ VŘAVY.


Celkové hodnocení:


 Příběh má skvěle vykreslené, hodně osobité, různorodé postavy - to je jeden z nejsympatičtějších faktů v této knize. Nefiguruje zde žádná rasová diskriminace, protože sám hlavní hrdina je Afroameričan z Detroitu. Ve vedlejších rolích se objevují účastníci mise například z Palestiny, Švýcarska, Japonska, Keni nebo Brazílie. 
Po celou dobu je nesmírně zajímavé sledovat vývoj všech postav. Ze začátku jsou všichni, dá se říct „ na kordy“. Nikdo nikomu nic nepřeje, za žádných okolností nepomáhá ostatním a jede pouze sám za sebe - soustředí se na výhru a snaží se nenavazovat spojenectví s ostatními soupeři. To se však zhruba v první čtvrtině začne měnit, ať už díky rozdělení do skupin, sdílení společného bydlení nebo jen časem se prohlubujícími sympatiemi některých postav. 
Děj zahrnuje roční let na planetu Eden v klaustrofobickém prostředí vesmírné lodě, takže je evidentní, že se vztahy budou hodně vyvíjet a měnit.
                                
 V knize je také velice dobře popsané okolí. Některé soutěžní úkoly nebo souboje totiž probíhají ve Virtuální Realitě a je potřeba umět si dokonale představit, kde se právě nacházejí. Dokonce i technické vymoženosti nezůstaly s vysvětlením pozadu. 

 Superčtivý styl psaní vás okamžitě vtáhne do děje a nepustí - na vesmírné lodi Genesis 11 se totiž pořád něco děje! Nenajdete kapitolou, kde by si děj jen tak zlehka plynul bez nějaké akce, zvratů a nečekaných událostí. 


Pro mě další velice pozitivní skutečností je, že je příběh vyprávěn pouze z pohledu jedné osoby - Emmetta. Bojím se však dalšího dílu, konec totiž hodně napověděl, že by se v něm mohlo jednat o styl dívka/chlapec.


 Mínusy:


Některé části se zdály být hodně nelogické, prostě nedávaly smysl - možná byly jen nedostatečně vysvětlené a poodhalí se až v dalším díle. Vycpávkový okolní děj ohledně aury, ukládání vzteku nebo třeba romantika (zase), tam opravdu nemusely být. 


                                                                                                                                                                   

                           Moje hodnocení:                                          ⭐⭐⭐⭐



Za recenzní výtisk moc děkuji Knihy Dobrovský


zdroj obrázků databazeknih.cz a můj instagram
zdroj životopis goodreads.com

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. To vypadá jako kniha přesně pro mě, takže na Nyxiu se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě strašně těší �� Určitě se po Nyxii koukni, je to fakt pecka, která ti nedá spát!

      Vymazat