Remade by Alex Scarrow - Moje malé knihy

neděle 7. dubna 2019

Remade by Alex Scarrow


Tak moc jsem se na Remade těšila a jediné, čeho jsem se dočkala bylo zklamání. Anotace slibovala nezadržitelně se šířící virus, postapokalyptický Londýn a dva mladistvé hlavní hrdiny, kteří se snaží zachránit svoje životy.
Jenže.... Bylo tomu tak? Teď tedy pěkně popravdě a popořádku..

   

               Autor:                    Alex Scarrow

                Žánr:                     YA sci-fi

                Počet stran:          368

                Nakladatelstí:       Omega 2019

                Hodnocení DK:     92%



„... dnes se v několika izolovaných vesnicích v Nigérii, Kamerunu a Ghaně objevil dosud neidentifikovaný virus. Světová zdravotnická organizace už vyslala smíšený tým do třech oblastí, ve kterých byly nahlášeny symptomy. Někteří očití svědci ze zasažených vesnic hovořili o masivním krvácení, což jsou příznaky podobné ebole.


Něco málo o autorovi:


1966
Alex Scarrow (* 14.2.1966) je bývalým rockovým kytaristou. Žije na východě Anglie ve městě Norwich se svojí ženou Frances a synem Jakem. Ve volném čase jezdí na snowboardu a plachetnici, skládá hudbu a chodí na procházky se svým uštěkaným teriérem Maxem. Pro ty, kteří se zajímají o počítačové hry, zde několik titulů, na kterých pracoval: Vodní svět, Evoluce, Věc, Sparťan, Trojské brány, Legionářská aréna.



Něco málo o knize:


Remade je první díl postapokalyptické young adult trilogie, která začala v zahraničí vycházet už v roce 2016.  Kniha je pevná s přebalem a obálka je (jak jinak) od Kreatiky. Podle mě je to zatím nejslabší, kterou jsem od nich viděla. Na druhou stranu je zase mnohem lepší než originál. Vydání druhého dílu Reborn ještě nebylo oznámeno, ale věřím, že se ho ještě letošní rok dočkáte.



Něco málo příběhu:


Šestnáctiletý Leon se společně se svou matkou a mladší sestrou Grace stěhuje z New Yorku do Londýna, aby zde vedli po rozvodu rodičů nový život. Netrvá to však moc dlouho a ve zprávách se začínají objevovat informace, že kdesi v Africe vypukl podivný mor, který dokáže rozložit měkkou tkáň na kapalinu. Z počátku tomu samozřejmě nikdo z nich nevěří, ale když už se to dostalo během pár hodin i do Ameriky, není času nazbyt a všichni tři se dávají na útěk..
Přežijí nebo se stanou dalšími oběťmi zákeřného viru? A co se to vlastně děje? Lidé se vypařují, jenže kam se poděla všechna ta tekutina, která z nich zbyla? Nevypařila se a ani se nevsákla. Někam šla. Někde se skrývá. A čeká...


      „Nasypal do misky svoje cereálie Weetos a zalil je mlékem. Vůbec si neuvědomoval, že je tohle jedna z posledních normálních snídaní, které kdy zažije. Brzy, ale velmi brzy, se všechno začne rozpadat.


      Celkové hodnocení:


      Vůbec to nebylo tak děsivý, jak jsem si myslela, že bude. Chyběla temná atmosféra, mrazivá příchuť smrti v ovzduší, strach v očích hlavních postav. Začneme tím pozitivním, abych knize hned od začátku jenom nekřivdila. Musím jí přiznat určitý šmrnc, díky kterému je naprosto nemožné přestat číst. Velice krátké kapitoly odsýpají jedna za druhou. Líbilo se mi, že kniha obsahuje hodně dialogů, i když to zase začalo ubírat na popisech (ty byly dost chabý). Bravurní styl psaní a překlad udělal určitě taky mnoho. Upoutá - uchopí - donutí - nepustí. Začátek je super rychlý, má spád - to už bohužel nemůžu říct o druhé polovině (druhá část). Příběh se zde mění na ucouraný a začíná hodně nudit, možná až obtěžovat. Nic nového se nedozvídáme. Źádné vysvětlení, jak to s tím morem vlastně je, nepřichází.
       Námět je super, originální, ale totálně nedotažený. Záhadný a zákeřný biohazard, který rozpouští všechno živé? Paráda. Ale.. Jak to s ním vlastně bylo? Kde se tam vzal? Jak fungoval? On jako dokázal přemýšlet? Vážně? Jak? Nedostala jsem ani jednu odpověď a díky tomu jsem pěkně zmatená a naštvaná. Protože já to vždycky potřebuju vědět! Alespoň náznak, něco..
       Někde jsem četla v hodnocení, jak moc prý nepochopitelné je, že knihu zařadili mezi young adult, i přes to, že obsahuje velké množství brutalit a krvavých popisů. No, měli jsme tu stejnou knihu? Já teda nevím, ale podle mě tam nic zase tak strašného není. Až se dostanete k popisu zkapalnění Evy a Grega , vzpomenete si na mě a pochopíte. Ale co mě nejvíc štvalo, bylo věčné označování mrtvých jako "hromádky oblečení". Jo? Vždyť bylo jasně řečeno, že virus rozpouští pouze měkké tkáně, tak kam se poděly kosti, když zbyla jen "hromádka oblečení, na kterou jsou už dávno všichni zvyklí"? Celou dobu jsem doufala, že tedy kostry obživly a staly se z nich podivné druhy zombie (miluju zombíky), jenom postavy jsou hloupé a vůbec jim to nedošlo. No nebudu kecat, realita byla mnohem nudnější.
      A ještě ta chudák mamka, která z poloviny knihy udělala výchovný tábor a degradovala Leona i Grace na ještě víc neschopné a mnohem dětinštější (při apokalypse, je to fakt potřeba, ehm). A samotná Grace? Škoda slov na tuhle postavu - určitě bych ji na základce nenáviděla.
      Tato kniha je určena pro opravdu mladé - hodně mladé čtenáře. Nás starší a zhýčkanější postapo fandy nemá moc čím potěšit.

      Hodnocení je o krapítek lepší, protože, i když se recenze nese v docela negativním duchu, beru to tak, že nejsem cílová skupina a tentokrát to byla opravdu moje chyba a sáhla jsem sakramentsky vedle.
      1. dějový spád a zvraty na jedničku
      2. velice poutavý styl psaní / grafické zpracování
      a za 3. protože na 100% vím, že kdybych byla ve věku cca 13- ti let, určitě bych z toho šílela .
      Teď už jsem bohužel v tom stádiu, kdy mě postapo moc nepřekvapí - viděla jsem toho asi dost..

      Na další díly se nechystám.


       Mínusy:


      Chabé popisy, nelogičnost, nevysvětlení.. Pravděpodobně jsem již všechno, co mi vadilo, zahrnula do celkového hodnocení.


      Ten sbor naříkajících, plačících a křičících... Kdyby existovalo peklo, znělo by takhle. Určitě. 


      Původně jsem u čtení tvořila playlist i pro tuto knihu, žel není tak dobrá, abych si na ni vyplýtvala svoje skvostný zombie hity z šedesátých let. Tak možná příště..                                                                                                                                                                

                                 Moje hodnocení:                                          ⭐⭐⭐



      Za knihu děkuji Knihy Dobrovský


      zdroj obrázků databazeknih.cz a můj instagram
      zdroj životopis databazeknih.cz

      Žádné komentáře:

      Okomentovat