Vikingové - pomsta synů by Lasse Holm - Moje malé knihy

pátek 22. února 2019

Vikingové - pomsta synů by Lasse Holm


Krvavé boje, podvody, hrdinské činy, intriky, vraždy, legendy... To jsou VIKINGOVÉ!  To je Ragnar Lothbrok a jeho pět synů v historické detektivce od geniálního severského spisovatele Lasse Holma.  Za mě zatím nejlépe hodnocená kniha v roce 2019 (únor), a také nominace na knihu roku 2018.

   


               Autor:                    Lasse Holm

                Žánr:                     historický román/detektivka

                Počet stran:          416

                Nakladatelstí:       Fobos 2019

                Hodnocení DK:     85%



Mládí má výsadu dívat se na minulost s opovržením, aby mohlo v přítomnosti získávat vlastní zkušenosti. Možná to znamená, že mladí jsou odsouzeni k opakování chyb a omylů nás ostatních. Možná se jednou někteří lidé v daleké budoucnosti zeptají, jak minulé události přispěly k formování jejich života, a tehdy snad mé zápisky vzbudí pozornost.


Něco málo o autorovi:


1968
 Autor oceňovaných historických detektivek The Greek, The Roman a The Republican, které se odehrávají v antickém Římě. Na Graphical College v Kodani vystudoval grafický desing a své romány ilustruje nádhernými mapami zemí a měst.



Něco málo o knize:


První díl z plánované trilogie o Vikinzích , který se u nás objevil v září 2018. Napsán však byl už v roce 2007. Tedy se u nás publikoval, až po dlouhých jedenácti letech. Trochu škoda, nemyslíte? Hlavně pro skalní fanoušky seriálu, jako jsem já. Knih s touto tématikou je opravdu mizerně málo.
Druhý díl - Nájezdy synů vyjde letos na podzim.
Kniha je naprosto nádherná, ostatně, jako všechny kousky z Našeho nakladatelství. Je poznat, že si se svou tvorbou dávají opravdu záležet - knihy jsou hezké, čisté, voňavé (především), graficky bomba a navíc zatím bez chyb.
  Jedná se o pevnou vazbu s přebalem, na kterém je zobrazen Viking (mimochodem Čech - Matouš, historik a archeolog) a evokuje krutost tohoto období.
Obálku a trailer ke knize dělala společnost Kreatika, což je česká kreativní agentura z Hradce Králové a vše se jim povedlo na jedničku.
Já, jakožto velký fanda map v knihách jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že se zde nacházejí rovnou čtyři (dvě barevné, dvě černobílé). Stejně tak se mi líbí rozdělení příběhu na díly a změny fontů. Jedinou zbytečností, kterou nikdy nevyužiju je provázková záložka.




Něco málo příběhu:


Vítejte ve středověku...
Největší bojovník a legenda severských zemí Ragnar Lothbrok je mrtev. Roku 866 umírá ve vězení Northumbrijského krále Ælly a jeho pět synů se vrací zpátky do Angerlandu, aby převzali tělo a nejspíš i pomstili jeho smrt.
Na náměstí Teurintone stojí patnáctiletý sasko-dánský chlapec Wulf, který má být co nevidět oběšen. Ať už to byl Bílý Kristus, nebo Staří bohové, kdo vyslyšel jeho prosby, ani netuší, že pomoc je na cestě. Do města totiž vtrhává Bjørn Železný se svou družinou Vikingů. Za příslibem ukázání cesty k místům s podklady mu zachraňuje život a odváží ho s sebou do tábora, kde vládnou tři jarlové - Ivar, Sigurd a Halfdan
Wulf / později přejmenovaný na Rolf Troufalec, který se po nějakém čase osvědčí jako schopný tlumočník, stratég a velice inteligentní důvěrník jednoho z bratrů, dostává svobodu. Konečně se tedy může začít naplno věnovat záhadě, která ho trápí už několik dnů od přivezení Ragnarova těla. Nezemřel totiž přirozenou smrtí, jak král Ælla tvrdil. Ani to nebylo před měsíci - nýbrž před hodinami. A na jeho těle jsou tři malé, skoro neviditelné hadí uštknutí. Pátrání po skutečném vrahovi nejslavnějšího Vikinga Lothbroka právě začíná. 
Pokud se Rolfovi podaří vyřešit hádanku včas, může tím zachránit velkou část Anglie a zabránit válce mezi Vikingy a saským lidem.

Hlavní postavy:

  • Wulf/Rolf Troufalec - vypravěč, saský občan se severskými kořeny
  • Bjørn Železný - nejstarší syn, matka Ladgerd
  • Ivar Beznohý - druhý syn, matka Aslaug
  • Sigurd Hadí oko - třetí syn, matka Aslaug
  • Ubbe Frillesøn - druhý nejmladší syn, matka konkubína
  • Halfdan Bílý šat - nejmladší syn, matka Aslaug 
  • Hastein - Bjørnův adoptivní syn
  • Ylva - Ragnarova vnučka, štítonoška


Přijmi naši oběť, Ódine, a dopřej nám v novém roce štěstí.
Freyi a Freyjo, přijměte naši oběť a darujte nám plodnost a hojnou úrodu.
Tóre, dopřej nám příznivé počasí a dobrý vítr.
Týre, dej nám válečné štěstí a odvahu v boji.
Njörde, dopřej nám bezpečnou plavbu po mořích.
Heimdale, přines nám zpátky světlo.


Celkové hodnocení:



Páni! Lasse Holm teda moc dobře ví, jak si udržet pozornost čtenáře po celou dobu příběhu. Píše hodně osobitým, líbivým způsobem, který vás v mžiku přenese do středověké Anglie. Proplétá historii s fikcí. Hraje si se starými jmény, událostmi, lží i doloženými fakty. S naprostou genialitou zapojuje do děje legendy a mýty provázející severské země celými staletími. Každá postava má svou minulost, svou váhu a dokáže o ní poutavě vypravovat.
 I když je kniha psaná z pohledu pouze jedné osoby - Wulfa - může se zdát, že během čtení nakukujeme pod pokličku mnohem více životům.
 Zbožňuju to a chci to číst ještě mnohokrát.

Víc asi nemá cenu psát, protože bych vám mohla v zápalu - velice nechtěně (a nebo taky velice chtěně), přihodit nějaký spoiler - a po tom určitě netoužíte.

Jak jsem už v začátku psala, Vikingové - pomsta synů jsem dokonce nominovala na knihu roku 2018.
A existuje snad větší, lepší nebo uvěřitelnější doporučení na knihu?

Koukněte se po ní a dejte mi vědět, jak se vám líbí - já totiž neznám nikoho, kdo by ji četl..


 Mínusy:


Pouze jedna věc mi na této knize vadila, nebo přesněji mrzela. Mě v ní totiž chyběla ta pověstná brutalita severských národů. Možná se autor rozhodl udělat knihu otevřenou pro větší množství čtenářů, ale tohle se fakt nepovedlo. Možná byla chyba, že příběh vyprávěl Sas. Já nevím, ale na můj vkus měli povahy nebojovné a neseverské a nestředověké..
Takže kde byli ti opravdoví Vikingové, kteří si brali co chtěli, rabovali a ničili všechno kam přišli? Vikingové, kteří zabíjeli rychleji, než mrknutí oka a cizí život pro ně nic neznamenal? Ti jenž obětovali nejlepšího přítele, jako poctu bohům a svou dceru vyslali na cestu s mrtvým králem. Ti, kterým cizí národy přezdívaly démoni a tvrdily, že jejich oči neznají strach. Ach jo... Tak snad třeba v dalším díle.



„Sasové, Seveřané, křesťané, pohané, přátelé, nepřátelé - naše malá skupinka byla miniaturním vydáním tisíců lidí, kteří se venku ve městě chystali navzájem pobít.                                                                                                  

                           Moje hodnocení:                                          ⭐⭐⭐⭐



Za knihu děkuji Knihy Dobrovský


zdroj obrázků databazeknih.cz a můj instagram
zdroj životopis databazeknih.cz

2 komentáře:

  1. Já po ní také pokukuju, chtěla bych totiž národ vikingů poznat, nebo alespoň začít poznávat něco z jejich doby :-) Tak mě tvá recenze celkem navnadila. Jinak to, že je na přebalu čech mě celkem překvapilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji nepokukovat a sáhnout po ní, protože pokud tě zajímá doba vikngů, tak je to ta pravá kniha pro tebe. Na rozdíl od většiny fiktivních příběhů z těchto časů, je Pomsta synů založena na historickych faktech. 👍 A hlavně je to fakt bomba!

      Vymazat