Sníh nebo popel by Sara Raasch - Moje malé knihy

středa 20. února 2019

Sníh nebo popel by Sara Raasch


Čtyři roční období. Osm magických předmětů. Jedna velká zrada. Kdo vyhraje srdce krásné Meire? A kdo zachrání zimu? Černá magie si už vybrala svého hostitele. Young Adult fantasy z nového, kouzelného světa.


 

              Autor:                 Sara Raasch


              Žánr:                   YA fantasy


              Počet stran:        296


              Nakladatelstí:     Cooboo 2017


              Hodnocení DK:   76%




 „V životě jsou vždycky nějací oni, Meiro. Oni rozhodují, oni vytvářejí tvoji budoucnost. Vtip je v tom najít způsob, jak pořád zůstat sám sebou.“


Něco málo o autorovi:


1989
 Americká spisovatelka žijící ve Virginii. Sníh nebo popel se stal v roce 2015 New York Times bestsellerem. Její knihy byly nominovány na Colorado Blue Spruce Award, RT Book Reviews Top Pick, Huffington Post Best YA Book 2014 a Hypable Top Ten Books 2014. Vystudovala Wright State University v Ohiu, obor Vedení studia, tj. akademický obor, který se zaměřuje na vedení v organizačním kontextu a v lidském životě.



Něco málo o knize:


 Nádherné zpracování obálky a knihy celkově. Jedná se o pevnou vazbu s přebalem, na kterém je znázorněný chakram rozdělující dvě roční období. Sníh nebo popel je trilogie a momentálně jsou v České republice vydané všechny knihy, které Sara napsala, a to i včetně Rebelů vln (pirátská fantasy).


 „I ta nejsilnější sněhová bouře začíná jedinou vločkou.“



Něco málo příběhu:


 Příběh vypráví o dívce, šestnáctileté Meire, která přežije jako malé dítě útok na svůj domov - Zimní království. Přijde o rodinu a stává se sirotkem.  Její výchovy se tak ujímá jeden z pětadvaceti zachráněných obyvatelů, generál Sir William. Cvičí ji a trénuje, aby se stala tou nejlepší vojačkou/bojovnicí a pomohla v záchraně svojí země.
Osm nejstatečnějších přeživších se vydává získat zpět své království a magii, která při pádu Zimy vyprchala. Čeká je ale nelehký úkol. Meire je ochotná udělat pro záchranu svého domova a lidu cokoliv, proto se vydává na tajnou misi do sídla svých nepřátel. Nic však nevyjde jak si plánovala, a tak se okamžitě ocitá ve spárách zlých kouzel a nebezpečné politiky.



Celkové hodnocení:


 Poslední dobou mám pocit, že se s nájemnými vražedkyněmi, bojovnicemi, milostnými trojúhelníky a lidmi měnícími se v příšery v zákoutí stínů, roztrhl literární pytel. Kniha působí ze začátku velice zmateně. To na vás totiž Sara vychrlí během dvaceti stran všechna jména, města, hodnosti a království s nezapomatovatelnými, prapodivnými názvy. A to bez varovaní. Bez vysvětlení. Pak už jenom koukáte, vzpomínáte a nevíte. Co nejrychleji listujete zase na začátek pro nějakou nápovědu. To bývá problém asi všech nových knih, kde se nám otevírá úplně jiný svět - jen záleží na tom, jak to autor dokáže vysvětlit hned na začátku. S přibývajícím příběhem je vše více přiblíženo a z mé strany i celkem pochopeno. V případě, že se konečně zorientujete, tak jako já, dostanete celkem slušnou YA fantasy.
Nechybí ani láska, přátelství, magie a pár těch bestií se taky najde. Škoda, že si autorka nepohrála s lepším výkresem postav a okolí. Byla bych se určitě lépe a rychleji vcítila do děje. Za mě byla tato část dost odbytá. Postavy mě vůbec nezaujaly. Meire je sebevědomá, hloupá holka, která v jednom kuse bezhlavě riskuje svůj život.



 Mínusy:


 Předvídatelný děj. Nudné postavy. Nudné bitvy. Milostný trojúhelník.

 Na druhou stranu je skvělý fakt, že se konečně někdo rozhodl ukázat zimu v pozitivním světle.


                                                                                                         Moje hodnocení:                           ⭐⭐⭐



Za knihu děkuji Humbook.cz

zdroj obrázků databazeknih.cz 
zdroj životopis databazeknih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat