Renegáti by Marissa Meyer - Moje malé knihy

čtvrtek 18. října 2018

Renegáti by Marissa Meyer


Kdo vlastně jsi? Superhrdina nebo superpadouch? Měl bys vědět, že na tom zase tolik nezáleží, protože na začátku, tak tam jsme byli padouši všichni.  Akční Young Adult Sci-fi z pera oblíbené autorky Měsíčních kronik.




                   Autor:       Marissa Meyer
                   Žánr:                   YA sci-fi
                   Počet stran:        512
                   Nakladatelstí:     EGMONT 2018
                   Hodnocení DK:   85%


 „Dokud jsou na světě hrdinové, pořád máme naději, že zítra bude lepší než dnes.“


Něco málo o autorovi:

1984
  Americká autorka dívčích sci-fi románů (Měsíční kroniky, Bez srdce). Vystudovala VŠ obor publikování a kreativní psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin, je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.

  Něco málo o knize:



Kniha je stylizovaná do klasického Sci-fi  temna,  kde se nám ukazují oba dva hlavní hrdinové vystupující z moderně vyhlížející budovy.  Vazba je pevná a kniha vypadá až děsivě obrovsky a bytelně. Tuším, že nejednomu čtenáři se do ní nechtělo právě kvůli její velikosti. Ono to ale není zase tak hrozné, protože text je velkými písmeny a to celému příběhu jen přidává na mohutnosti, nikoliv na délce. Moje recenzní kopie oproti té oficiální vypadá o půlku menší.





Marissa se nakonec rozhodla udělat z předem oznámené duologie, trilogii, kdy druhý díl vychází v zahraničí každou chvíli (6.listopadu) a nese název Archenemis. My se českého překladu dočkáme pravděpodobně až během jara 2019.




Něco málo o příběhu:


NOVA (Nightmare), nelítostná anarchistka se supersílou uspávat protivníky pouhým dotykem strávila většinu svého života přípravou na svržení Rady a zničení celého renegátského systému. Od bitvy o Gatlon, kde superhrdinové zvítězili nad anarchií uběhlo už devět let. Nova však nezapomíná. Je připravena vylézt ven z temných tunelů a pomstít svoji rodinu. V přestrojení se pouští do tajného úkolu přímo ve středu svých nepřátel.  Dokáže Noční můra dojít svého cíle, nebo se jí do cesty postaví cit, který doposud nepoznala?

ADRIAN (Sketch), adoptovaný syn vůdců Rady začíná ztrácet smysl v tom, co jeho otcové vybudovali ze světa, ve kterém žije. Bylo lepší, když byli superhrdinové superhrdiny a ne vůdci. Rozhodne se proto vzít spravedlnost do svých rukou a jako samozvaný zastánce dobra Sentinel se vydává do ulic. Jenže to ještě netuší, s kým bude mít tu čest…


                                          zdroj videa ALBATROSMEDIA


Celkové hodnocení:

Hned od začátku vás to pohltí a nedokážete přestat číst. Vždyť už samotný prolog je nabitý akcí k prasknutí. Dokonale vymyšlený svět, plný lidí s nadpřirozenými schopnostmi vás dostane. Vykreslené prostředí tak, že si připadáte, jako byste stáli hned vedle hlavních hrdinů. Jedinečné, charismatické postavy. Vše je tak lehce uvěřitelné. Po celou dobu se něco děje (i když ne vždycky se jedná o extrémní akci), takže si ani nestihnete všimnout blížícího se konce. Příběh je vyprávěn z pohledu Novy i Adriana, tudíž víme i to, co se děje ve stejné časové linii na jiném místě. Jednotlivé kapitoly (změny vypravěčů) na sebe navazují, tak se nemůže stát, že vypadnete z děje.
Nejlepší na celém díle je především myšlenka vykreslit nejenom hrdiny, ale i padouchy v trochu lepším světle, dát jim poloviční prostor v celém příběhu a vytvořit dva úhly pohledu.

Vysílám do světa, že renegáty nepopsatelně zbožňuji a nemohu se dočkat dalšího dílu. Zatímco moje knižní já si ťuká na čelo a lituje, že Marissu Meyer neobjevilo už dřív.


 Mínusy:

Mínusem se může zdát především fakt o vykrádání Marvel postav, nudné vycpávky v textu a občasná dětinskost hlavních hrdinů. 



                                                                             ⭐⭐⭐⭐⭐

Za recenzní výtisk děkuji Humbook.cz


zdroj obrázků databazeknih.cz a můj instagram
zdroj životopis  databazeknih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat