Ink - tajemství kůže by Alice Broadway - Moje malé knihy

neděle 14. října 2018

Ink - tajemství kůže by Alice Broadway


Jsem tak nadšená, že mi nakladatelství MOBA  nabídlo tuto knihu k recenzi. Vůbec jsem nečekala, že bude tak moc dobrá a velice příjemně mě překvapila. INK-tajemství kůže, excelentní dílo ALICE BROADWAY se pro mě stalo překvapením letošního roku. 

    
Autor:              Alice Broadway
Žánr:                  YA fantasy
Počet stran:        366
Nakladatelstí:     MOBA 2018
Hodnocení DK:   79%


 „Když jsme mladí, vidíme pravdu černobíle -> pravda a lež, správně a špatně. Ale jak stárneme, vnímáme různé odstíny. Všechno nejde pokaždé úhledně zaškatulkovat do černobílého světa. Netvoří nás naše selhání a chyby. KAŽDÉ RÁNO ZAČÍNÁME ZNOVU“


Něco málo o autorovi:

1980
 Rozená britka, žijící v severozápadní Anglii. Aktivně se zajímá o pojmy smrti, posmrtného a věčného života. Myšlenka o napsání knih INK přišla ve chvíli, kdy sledovala dokument o rituálech starověké egyptské smrti. I když o nich píše, nemá Alice žádné tetovaní.


Něco málo o knize:


Myslím, že se všichni shodneme na tom, že kniha má jednu z nejkrásnějších obálek, které letos vyšly. Na fotkách sice vypadá jako oranžová (a tu já popravdě moc nemusím), ve skutečnosti je spíše bronzová. Třpytí se a leskne na všechny strany a mě prvních pár dní neskutečně bavilo otáčet ji ve světle slunečních paprsků. Už jenom to je velký zážitek. Někdo dokonce tvrdil, že má desky posypané malými třpytkami - moje vydání však tuto vymoženost postrádalo. Co se formátu týče je velice nezvyklý, něco mezi A5 a A6. Vazba není ani měkká, ani tvrdá - jedná se o tzv. flexo vazbu, která je mezistupněm mezi Harbackem a Paperbackem.

Druhý díl ze série INK s názvem Jiskra vyjde v listopadu tohoto roku.

Něco málo příběhu:

Jmenuji se Leora Flintová, je mi šestnáct a jsem ztracená. 
 Nedoufám v nic jiného, než že se na mě bude vzpomínat. Můj svět se dělí na tetované- ty dobré a prázdné- ty zlé. Pokud se proviníte proti řádu lidu, budete navždy označeni vránou. Nikdy si vás nebudeme moci pamatovat. Stanete se zapomenutými a vaše duše tak přijde o místo na věčnosti. My věříme, že činy vryté hluboko do naší kůže ji očistí a po svlečení ji uvolní z jejího žaláře. Když jsou tetování uchována ve vaší knize, zůstanete žít i po smrti. Bez nich jste nikdo, jen bloudíte a nikdy nedojdete klidu. Jenže která varianta je správně? Je v pořádku to, co nám celou dobu říkali o lidech bez tetování? Jsou historky o nich a Bílé Čarodějnici skutečné? Je to všechno pravda nebo jen výmysl společnosti, která se nás snaží přinutit k poslušnosti? Je vážně krev hustší než voda? 

,,Můj pohled se zastaví na prostých policích s našimi předky. Vykukují na mě barvy z jejich tetování. Už dlouho jsem se na jejich knihy pořádně nedívala. Mysleli byste si, že to děláme pořád, ale je to spíš jako číst oblíbený román - jakmile ho přečtete jednou, znáte děj, ale pořád potřebujete vědět, že je poblíž, kdybyste si ho potřebovali přečíst znovu."

Celkové hodnocení:

Ze začátku jsem docela bojovala s morbidní myšlenkou stahování lidí z kůže. Trošku se mi zvedal žaludek při představě, že listuji knihou vytvořenou z kůže člena mojí rodiny. S postupem času, počtem otočených stránek a spoustou bylinkových čajů se moje averze k hlavnímu ději dala do pořádku a já jsem si mohla konečně užívat příběh naplno. 
 Styl psaní  mi naprosto vyhovoval, díky krátkým kapitolám není čas na nudu a děj ubíhá opravdu rychle (někdy až moc). Mapka na začátku, nádherná obálka a malůvky na stránkách jen dokreslují knihu k dokonalosti. Oblíbila jsem si pohádky, které se vrací do minulosti a poučným způsobem vysvětlují příběh. 
 Konec knihy mi naprosto vyrazil dech! Někdo by mohl říct, že děj byl v podstatě předvídatelný a už od první třetiny bylo jasné jak to dopadne, ale já jsem se nějak podvědomě upnula k druhé variantě, proto jsem byla posledními stranami tak moc zaskočená. Doporučuji i mimo cílovou skupinu, tedy i pro čtenáře starší teenagerského věku. Jedná se o lehce akční, odpočinkovou fantasy s novým a neotřelým nápadem.

Mínusy:

Největším mínusem pro mě byla neosobitost postav. V podstatě nebyli vůbec ničím zajímavé, dalo by se říct, že neměli daleko k označení extrémně nudné. 
                                                                                                                                                                                                 ⭐⭐⭐⭐⭐
Za výtisk i Eknihu děkuji nakladatelství MOBA   

zdroj obrázků databazeknih.cz a můj instagram
zdroj životopis edbookfest.co.uk

Žádné komentáře:

Okomentovat